درب اتوماتیک
ایده ی ساخت درب اتوماتیک اولین بار توسط ریاضیدان هرون اسکندرانی در یونان باستان کلید خورد. او توسط مقداری طناب، قرقره، یک دیگ سربسته پر از آب و آتش به عنوان منبع حرارت، توانست انرژی بخار ناشی از تبخیر آب را به انرژی حرکتی برای باز کردن درب ظروف تبدیل کند.
در دهه های بعد با پیشرفت علم و تکنولوژی درب های اتوماتیک دارای ساختار پیچیده تری شدند و امروزه گستره ی درب اتوماتیک کلیه اماکن تجاری، اداری، صنعتی، مسکونی، رفاهی را در بر گرفته است و کمتر محیطی را می توان یافت که از انواع درب اتوماتیک نظیر انواع درب اتوماتیک شیشه ای، راهبند اتوماتیک، درب سریع السیر صنعتی، درب سکشنال، کرکره برقی، جک پارکینگی و … در آن استفاده نشده باشد.
در ادامه به بررسی انواع درب اتوماتیک پرداخته و جنبه های مختلف آنها را بررسی می کنیم.
درب اتوماتیک شیشه ای
یکی از محبوب ترین انواع درب اتوماتیک می باشد که بدنه اصلی آن از جنس شیشه سکوریت نشکن بوده و متشکل از اجزایی نظیر اپراتور، فریم دور شیشه و موتور برقی است.
درب اتوماتیک شیشه ای جدا از ظاهر زیبایی که به محیط می بخشد دارای ویژگی های زیر می باشد :
- تکریم ارباب رجوع و حس خوشایند استفاده از تکنولوژی مدرن
- حذف نیروی انسانی و هزینه های ناشی از استخدام دربان در هتل ها
- جلوگیری از اتلاف انرژی و هزینه های مربوط به آن
- کاهش آلودگی صوتی محیط دارای درب اتوماتیک
- جلوگیری از انتشار ویروس و بیماری ها با حذف دستگیره (مخصوصا در بیمارستان ها)
- افزایش زیبایی محیط و ایمنی بالا برای استفاده کنندگان
- بدون نیاز به نگهداری و صرف هزینه بعد از نصب
- قابلیت انطباق با کلیه ی دستگاه های کنترل تردد و اثر انگشت
- تردد بالا
- کم ترین میزان اشغال فضا
- بدون کاهش دید و افزایش میزان نور ورودی به ساختمان
درب اتوماتیک پارکینگ
برای اتوماتیک کردن درب پارکینگ گزینه های متفاوتی پیش روی ماست. چنانچه درب پارکینگ از نوع لولایی باشد، برای تبدیل آن به درب اتوماتیک باید از جک بازویی استفاده کرد و اگر درب از نوع ریلی باشد می توان از موتور درب ریلی پارکینگ بهره برد. همچنین در صورت وجود نداشتن درب فلزی انتخاب ما می تواند از انواع کرکره برقی با تیغه های آلومینیومی، پلی کربنات، رول گیتر و یا درب سکشنال زیرسقفی باشد.
جک پارکینگی
جک پارکینگی در دو نوع الکتروهیدرولیک و الکترومکانیک ساخته می شود که ازجک هیدرولیکی برای تردد های بالا و نامحدود و از جک مکانیکی برای تردد های کم تر استفاده می شود. بجز میزان تردد پارامترهای دیگری همچون وزن هر لنگه درب، طول هر لنگه درب، شرایط آب و هوایی ویژه (بادخیز بودن، گرما و یا سرمای زیاد)، نبود فضای برای نصب بازوی جک ها و … بر انتخاب ما تاثیر گذار می باشند.
کرکره اتوماتیک
کرکره اتوماتیک (کرکره برقی) یکی از متداول ترین و پر مصرف ترین محصولات درب اتوماتیک می باشد که در کلیه ی اماکن مسکونی، تجاری، اداری قابل نصب و اجرا می باشد. ساختار کرکره اتوماتیک از اجزایی همچون تیغه کرکره (آلومینیوم، پلی کربنات، فولاد، منیزیم، گالوانیزه و …)، شفت، موتور (ساید ، توبولار)، ریل (آهنی ، آلومینیوم)، رسیور و ریموت، اندکپ، صفحه پلیت، کپس، یاتاقان، چشمی و چراغ فلاشر تشکیل شده است.
از انواع کرکره های اتوماتیک می توان به عنوان کرکره پارکینگ منازل ، کرکره های فروشگاهی ، کرکره پنجره ، کرکره های صنعتی و … استفاده کرد.
نکات مهم در انتخاب کرکره اتوماتیک :
- شرایط محیطی و آب و هوایی منطقه (متاثر در انتخاب نوع تیغه)
- میزان تردد و سیکل کارکرد موتور و میزان وزن تیغه ها (متاثر در انتخاب موتور کرکره اتوماتیک)
- شرایط امنیتی محیط نصب کرکره اتوماتیک
- میزان سرعت باز شدن کرکره در پروژه های خاص
- بودجه ی درنظر گرفته شده توسط کارفرما
درب اتوماتیک سکشنال
درب اتوماتیک سکشنال یا درب زیرسقفی یکی از مدرن ترین درب های اتوماتیک می باشد که برای پارکینگ های مسقف و اماکن صنعتی همچون سوله ها، کارگاه ها، کارخانه ها انتخاب ایده آلی می باشد. این درب اتوماتیک که از چندین پنل تشکیل شده است که به صورت عمودی باز و بسته می شوند و پنل ها در حالت باز درب، زیر سقف جمع می شوند.
از ویژگی های درب سکشنال زیرسقفی می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- پنل های فولادی به کار رفته در ساختار درب های سکشنال با رنگ های الکترو استاتیک پوشش داده شده اند که این امر باعث مقاوم سازی این درب ها در برابر شرایط مختلف آب و هوایی میشود و داخل این پنل ها نیز با فوم پلی یورتان پر شده است که باعث می شود این درب عایق صدا و حرارت نیز محسوب شود
- حرکت بی صدا و روان درب که باعث افزایش آرامش و آسایش مصرف کنندگان می باشد
- امنیت فوق العاده بالا و موتور قدرتمندی که نیرویی تا ۱۰۰۰ کیلوگرم به درب در حالت بسته وارد میکند تا درب از خارج نفوذ ناپذیر باشد
- قابلیت کاشت پنجره و درب نفر رو از سایر ویژگی های منحصر بفرد این درب اتوماتیک زیبا می باشد.
- استفاده از ریل های نگهدارنده و چرخ های ضد سایش در مکانیزم درب و سیستم فنربندی درب سکشنال باعث کاهش استهلاک و افزایش طول عمر درب می باشد
- این درب فضای بسیار کمی از سقف (حدود 20 سانتی متر) را برای باز و بسته شدن اشغال می کند و به دلیل حرکت عمودی آن می توان از تمام فضای نزدیک به درب استفاده کرد
- دارای تنوع طرح و رنگ می باشند و کلیه ی نماهای مدرن و کلاسیک همخوانی دارند
درب اتوماتیک صنعتی
درب های صنعتی طیف زیادی از انواع درب اتوماتیک در مقیاس بزرگ تر را شامل می شوند. از انواع درب اتوماتیک صنعتی می توان به کرکره برقی صنعتی، درب سکشنال صنعتی، درب فولد آپ pvc، انواع جک بازویی و ریلی مناسب برای درب های فلزی سنگین صنعتی اشاره کرد.
فولد آپ سریع بازشو یا های اسپید که برای مکان های شلوغ و پرتردد پیشنهاد می شود از پارچه هایی از جنس PVC ساخته شده است تا علاوه بر افزایش راندمان در برابر باز و بسته شدن زیاد، دچار مشکل نشود.
درب اتوماتیک فولد آپ همچنین یک گزینه ی ایده آل جهت پیشگیری از اتلاف و هدر رفت انرژی در کارخانه ها و سوله های صنعتی می باشد. در فصول سرد و گرم سال زمان عبور ماشین آلات کارگاهی یا کارگران و… اتلاف انرژی به نسبت کمتری صورت می گیرد و محیط و فضای کار برای کارگران خط تولید مطلوب تر می باشد.
درب فولد آپ را می توان برای مکان های زیر استفاده کرد :
- سردخانه ها و یخچال های بزرگ صنعتی
- انبارهای تولیدی و سوله ها
- کارخانه های بزرگ و صنعتی
- اماکن دارای گرد و غبار
- انبار غلات و مواد غذایی
راهبند اتوماتیک
راهبند اتوماتیک نیز گونه ای از انواع درب های اتوماتیک می باشد که به عبور و مرور وسایل نقلیه نظم می بخشد و امنیت مکان دارای راهبند را افزایش می دهد.
راهبندها دارای انواع مختلفی همچون راهبند میله ای، ستونی، زنجیری، دفنی می باشند که هریک با توجه به ویژگی های منحصر بفردی که دارند مناسب نصب در مکان های مختلفی همچون ورودی پارکینگ ها، ادارات، کارخانه ها، سفارت خانه ها و … می باشند.
عوامل تاثیرگذار در انتخاب راهبند اتوماتیک :
- میزان تردد در طول شبانه روز
شرکت های بزرگ تولید کننده درب اتوماتیک همراه محصول کاتالوگی را منتشر می کنند که در آن توضیحات کامل مشخصات راهبند به همراه نحوه ی نصب آن گردآوری شده است. از جمله موارد قید شده میزان تردد یا سیکل کاری راهبند می باشد. این عدد با آزمایش ها و تست هایی که بر روی راهبند انجام شده است تعیین شده است لذا تخطی از این عدد به مرور زمان راهبند را دچار مشکل می کند.
- میزان عرض موجود برای پوشش دهی
راهبندهای میله ای با طول بوم های متفاوت عرضه می شوند تا بتوانند دهنه های تا عرض 9 متر را نیز پوشش دهند. اکثر راهبندها قابلیت کوتاه کردن بوم را دارا می باشند. لذا دانستن عرض دهنه ی پوشش دهی از دیگر اطلاعات مورد نیاز برای انتخاب درست راهبند می باشد. برای دهنه های بزرگ همواره می توان از دو راهبند استفاده کرد، یکی برای خودروهای ورودی و دیگری برای خودروهای خروجی
- نیازهای کارفرما (از قبیل سرعت باز شدن و بسته شدن، بوم تاشو و …)
در برخی از پروژه ها برخی از قابلیت های راهبند نظیر سرعت بالا در هنگام باز و بسته شدن ، IP بالا به خاطر شرایط آب و هوایی، استفاده از بوم تاشونده به علت محدودیت ارتفاع و … مد نظر کارفرما می باشد. در این صورت باید با توجه به گزینه های موجود بهترین انتخاب را انجام داد. همواره قیمت راهبند نیز از عوامل مهم و تاثیر گذار در انتخاب نوع راهبند می باشد.