راهبند پارکینگ
یکی از وسائلی که در کنترل تردد اتومبیل جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده است و ایمنی یک محیط را تامین می کند سیستم راهبند های اتوماتیک می باشد. راهبند ترافیکی به منظور محافظت و مسدود کردن کامل عرض جاده یا محل مورد نیاز و با قابلیت استفاده نامحدود ساخته شده است. قطعات تشکیل دهنده راهبند به منظور عملکرد مداوم طراحی گردیده و در کلیه شرایط جوی راندمان یکسان را گارانتی می نماید.
انتخاب صحیح سیستم راهبند، با توجه به تنوع تولیدات مختلف که در بازار عرضه می گردد امری پیچیده و دشوار می باشد.
راهبند ها بر اساس نوع اپراتور به دو نوع الکتروهیدرولیک والکترومکانیک تقسیم می گردند. با آگاهی از اینکه تردد اتومبیل درمحل های مختلف بستگی به فاکتورهایی نظیر حجم تردد، سرعت تردد، نوع کنترل و افزایش ایمنی را دارد. بنابراین به راحتی متوجه می شویم انتخاب راهبند که مناسب با محیط مورد نظر باشد از پیچیدگی های خاص خود برخوردار می باشد. زیرا انتخاب غلط ممکن است باعث بروز اشکالات جدی در کاهش کنترل محیط، بهره وری ، ایمنی و افزایش هزینه های نگهداری گردد.
عوامل مهمی که در ساختار سیستم راهبند تاثیر گذار می باشد نوع بدنه سیستم، سیستم محرک راهبند و قابلیت فرمان پذیری آن می باشد.
بدنه اصلی سیستم که مستقیما در معرض عوامل محیطی قرار می گیرد، باید در مقابل شرایط مختلف آب و هوایی مقاوم بوده و تغییر رنگ داده نشود.
سیستم محرک راهبند حساس ترین قسمت تشکیل دهنده آن می باشد، بنا براین قابلیت حرکت های سریع و زیاد بدون اینکه باعث استهلاک قطعات تشکیل دهنده سیستم گردد و همچنین مقاومت در مقابل شوک های ناگهانی در حین عملکرد از مهم ترین خصوصیات یک راهبند می باشد.
سیستم راهبند بوسیله محرک های مختلف ماننده ریموت کنترل، پوش باتن، سیستم های access control و غیره، قابل فعال شدن می باشند.
راهبند الکتروهیدرولیک فادینی مدل بایت 980
راهبند الکترومکانیک کی اتومیشن مدل ALT324KF_ ALT424K – ALT624K
راهبند کی اتومیشن دارای 3 مدل مختلف با طول بوم های 3 متری، 4 متری و 6 متری می باشد. این راهبندهای درجه یک و تردد بالا از موتور 24 ولت بهره می برد. در اینجا به مشخصات کامل این دستگاه می پردازیم.
راهبند الکترومکانیک کایا
سیستم راهبند های ستونی automatic bollards
یکی از وسائلی که در کنترل تردد اتومبیل جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده و ایمنی محیط را تامین می کند، سیستم راهبند های ستونی می باشند.
راهبند های ستونی جهت ممانعت از ورود و یا اجازه دسترسی به نواحی عمومی و اختصاصی می باشد که به طور کامل در داخل زمین نصب شده و در مواقع استفاده به سمت بالا حرکت کرده و حفظ ایمنی محیط را بر عهده دارد.
سیستم محرک راهبند مهمترین قسمت تشکیل دهنده آن می باشد، راهبند به دلیل اینکه باید قابلیت حرکت های سریع و زیاد را داشته باشد بدون اینکه باعث استهلاک قطعات تشکیل دهنده سیستم گردد، باید در مقابل شوک های ناگهانی نیز مقاوم باشد.
راهبند ستونی الکتروهیدرولیک ، محصولی است منحصر به فرد جهت بالا بردن امنیت محیط و ورودی هایی که حداکثر ایمنی باید در آنها رعایت گردد. این نوع راهبند ها علاوه بر زیبایی از لحاظ امنیتی دارای قدرت فوق العاده بالایی می باشند و جهت مکانهایی که از لحاظ امنیتی دارای اهمیت می باشند استفاده می گردند.
سیلندر راهبند بصورت عمودی حرکت کرده و در هنگام پایین بودن کاملا هم سطح زمین است.
چراغ های چشمک زن که در اطراف سیلندر تعبیه شده در هنگام حرکت کاملا قابل مشاهده بوده و امکان برخورد اتومبیل با راهبند را غیر ممکن می سازد.
بدنه راهبند از جنس استیل الکتروفورز (عایق) شده می باشد. قطعات سیستم از قبیل موتور ، پمپ و پیستون هیدرولیک در داخل بدنه راهبند و در یک محفظه حلقه ای در بتن قرار گرفته که داخل زمین کار گذاشته می شود و دارای بالاترین سطح مقاومت در مقابل آب و هوا می باشند.
در هنگام قطع برق و مواقع اضطراری ، بوسیله کلید مخصوص و رعایت دستورالعمل مربوطه، خلاص کردن سیستم و پایین آوردن سیلندر امکانپذیر می باشد.
راهبند های ستونی دارای انواع مختلفی با قدرت تحمل متفاوت در مقابل برخورد می باشند که با توجه به نوع کاربرد و نیاز محیط مصرفی انتخاب می گردند.
راهبند ستونی الکتروهیدرولیک FADINI مدل TALOS 9470
ارتفاع سیلندر از سطح زمین در حالت بازشو 70 سانتی متر تردد نامحدود ضخامت سیلندر 4 میلی متر قطر سیلندر 275 میلی متر
راهبند اتوماتیک
راهبند اتوماتیک وسیله ای می باشد که به تامین امنیت، جلوگیری از دسترسی غیرمجاز و مدیریت جریان ترافیک در مناطق شلوغ کمک می کند. از انواع راهبندها در پارکینگ مراکز اداری، تجاری، مسکونی، ورودی سفارت خانه ها، مراکز دولتی، عوارضی جاده ها، کارخانه ها و … استفاده می شود.
کلیه ی راهبند ها که عملکردی حیاتی در کنترل نظم ایفا می کنند به گونه ای طراحی شده اند که علاوه بر کنترل توسط نگهبان به وسیله ی ریموت کنترل یا دکمه ی پوش باتن، این قابلیت را دارا می باشند که با کلیه ی دستگاه های کنترل تردد نظیر دوربین پلاک خوان، دستگاه کارتخوان و … همخوانی داشته باشند.
انواع راهبند اتوماتیک از لحاظ شکل ظاهری به راهبند میله ای (بازویی)، راهبند ستونی، راهبند زنجیری و راهبند دفنی دسته بندی می شوند. همچنین راهبند ها از لحاظ سیستم کارکرد به دو دسته ی الکترومکانیکی و الکتروهیدرولیکی تقسیم می شوند.
راهبند اتوماتیک میله ای ( بازویی)
متداول ترین و پرمصرف ترین نوع راهبند بوده که که در ورودی پارکینگ ها و اماکن مختلف نصب می شود. این نوع از راهبند اتوماتیک از دو قسمت اصلی بدنه و بوم تشکیل شده است. بدنه شامل کلیه ی قطعات ثابت نظیر موتور، گیربکس، فنر تعادل و متعلقات آن می باشد که توسط صفحه ی پلیت بر روی فونداسیون نصب شده و بوم راهبند نیز قطعه ای متحرک و قابل تنظیم می باشد که بر روی بدنه متصل می شود.
جنس بوم معمولا از آلیاژ آلومینیم ساخته می شود تا علاوه بر سبک بودن در صورت برخورد وسیله ی نقلیه با آن آسیبی به اجزای دیگر راهبند اتوماتیک و وسیله نقلیه وارد نشود. معمولا طول بوم راهبند بازویی 4 یا 6 متر می باشد که در صورت لزوم می توان از مقدار آن کاست.
کلیه ی راهبندهای اتوماتیک قابلیت همخوانی با تجهیزات کنترل تردد را دارا می باشند و بعد از نصب راهبند می توان برای کارگذاشتن این تجهیزات روی راهبند اقدام کرد.
راهبند ستونی
از راهبند ستونی یا بولارد بیشتر به منظور افزایش امنیت یک محدوده ی مکانی خاص نظیر سفارت خانه ها، شهرداری ها، ارگان های نظامی و امنیتی و … استفاده می شود. مقاومت این راهبندها در برخی از مدل ها به گونه ای می باشد که بولارد توانایی متوقف کردن وسیله ی نقلیه ای با وزن 7 تن و سرعت 80 کیلومتر بر ساعت را دارا می باشد.
برای نصب راهبند ستونی به حفر فونداسیونی مربع شکل به عمق 1.5 متر و ابعاد 1*1 متر نیاز می باشد. معمولا ستون بولارد از استوانه ای یک متری تشکیل شده است که به صورت عمودی حرکت کرده و از سطح زمین بالا می آید و دارای سنسوری می باشد که در صورت تشخیص وجود مانع یا خودرو بر روی آن به سمت بالا حرکت نمی کند تا آسیبی به خودرو وارد نشود.
به طور کلی قیمت راهبند ستونی به خاطر جنس و ساختار امنیتی آن از راهبند اتوماتیک بازویی گران تر می باشد لذا استفاده از آن در پروژه هایی نظیر پارکینگ ساختمان ها یا ورودی کارخانه ها توجیه اقتصادی ندارد.
راهبند زنجیری
از راهبند زنجیری جهت پوشش دهی مکان هایی با عرض زیاد استفاده می شود. این راهبندها قابلیت مسدود سازی دهنه هایی تا 16 متر را نیز دارا می باشند. راهبند زنجیری دارای 2 ستون ثابت و یک زنجیر بین این دو ستون می باشد که در هنگام باز بودن زنجیر شل بوده و در زمان بسته بودن، زنجیر جمع شده و سفت می شود.
راهبند دفنی
راهبند اتوماتیک دفنی شامل صفحات فولادی ضخیم به متراژ پیش بینی شده برای پوشش دهی اماکن امنیتی می باشد که در مواقع نیاز از سطح زمین به سمت بالا حرکت می کند و مسیر حرکت وسیله ی نقلیه را مسدود می نماید. با توجه به ضخامت بالای صفحه متحرک این نوع راهبندها، نیروی های ناشی برخوردهای شدید را به خوبی تحمل می کند و از قوی ترین و با امنیت ترین گیت ها و راهبند های موجود می باشند.
تفاوت راهبند الکترومکانیکی و الکتروهیدرولیکی
موتور تامین کننده ی نیرو در راهبندهای اتوماتیک دو گونه است. در مدل الکترومکانیکی یک موتور الکتریکی وجود دارد که نیروی خارج شده از شفت آن وارد جعبه دنده یا گیربکس شده تا از طریق آن نسبت قدرت و سرعت شفت متحرک تنظیم شود. اما در مدل الکتروهیدرولیکی چرخه علاوه بر موتور الکتریکی دارای پمپ روغن، محفظه ی روغن و سیلندر هیدرولیک است که با روشن شدن موتور پمپ روغن به حرکت درآمده و روغن را با فشار از مخزن وارد سیلندر هیدرولیک می نماید. با ورود و خروج روغن در سیلندر پیستون به سمت بالا و پایین حرکت کرده و نیروی لازم برای حرکت میله از این طریق تامین می شود.
به طور کلی راهبندهای هیدرولیکی به دلیل استهلاک کمتر و طول عمر بالاتر مناسب برای تردد های زیاد می باشند و از راهبندهای مکانیکی جهت ترددهای کم تا متوسط استفاده می شود. قیمت راهبند مکانیکی نیز به دلیل اجزای ساده تر در قیاس با راهبند هیدرولیکی مناسب تر می باشد.
پارامترهای موثر در انتخاب راهبند اتوماتیک
- میزان تردد در طول 24 ساعت یا یک شبانه روز
کمپانی های بزرگ تولید کننده راهبند اتوماتیک همواره همراه محصول کاتالوگی را منتشر می کنند که یکی از موارد مشخص شده در آن میزان تردد یا سیکل کاری راهبند در طول یک ساعت می باشد. این عدد با آزمایش و تست های انجام شده بر روی راهبند تعیین شده است لذا تخطی از میزان تعیین شده به مرور راهبند را فرسوده و دچار مشکل می کند.
- طول بوم راهبند یا میزان عرض در نظر گرفته شده برای پوشش دهی به وسیله ی راهبند
یکی از فاکتورهای مهم برای انتخاب راهبند طول بوم است. معمولا راهبندهای میله ای در دو طول 4 و 6 متری ساخته می شوند و این نکته را باید مدنظر داشت که قابلیت کوتاه کردن بوم نیز در انواع راهبند وجود دارد. برای پوشش دهی دهنه های با طول بیش از این مقدار می توان از انواع دیگر راهبند نظیر راهبند زنجیری یا دو راهبند میله ای (یکی برای خودروهای ورودی و دیگری برای خودروهای خروجی) استفاده کرد.
همچنین در برخی موارد به دلیل محدودیت ارتفاع در محیط های مسقف باید از راهبند با بوم تاشو استفاده کرد تا بتوان عرض مورد نیاز برای پوشش دهی را تامین کرد.
- سرعت باز و بسته شدن راهبند و یا شرایط محیطی
در برخی از پروژه ها نظیر پارکینگ طبقاتی و یا عوارضی آزاد راه ها که میزان تردد در آنها نامحدود می باشد، زمان باز و بسته شدن بوم راهبند اهمیت بالایی دارد و یا در برخی مناطق به دلیل رطوبت بالا، گرمای شدید و یا سرمای شدید استفاده از راهبند های متداول امکان پذیر نمی باشد که بایستی در این مناطق از راهبند با IP بالاتر استفاده کرد.
- قیمت راهبند اتوماتیک
قیمت راهبند اتوماتیک از جمله مهم ترین عوامل در انتخاب نهایی کارفرما می باشد، ولی باید این نکته را در نظر گرفت که انتخاب راهبند ارزان قیمت در مکان نامناسب سبب اعمال هزینه های بعدی در طول نگهداری و خدمات راهبند می باشد.
گروه ایمن سازان قشم با در اختیار داشتن پرسنلی با دانش و مهارت و آموزش دیده در زمینه ی فروش، نصب، خدمات پس از فروش و تعمیرات انواع درب اتوماتیک و راهبند، آماده خدمت رسانی و مشاوره به شما هموطنان و کارفرمایان عزیز می باشد.
راهبند فادینی مدل بایت 980 دارای سیستم الکتروهیدرولیک تردد نامحدود می باشد. از این رو این راهبند با کارکرد تمام وقت و فوق العاده نرم مناسب تمام شرایط آب و هوایی می باشد.